zondag 8 november 2015

Welke teams maken echt het verschil?

Teams die constructief werken...


Constructieve Teams, wel eens van gehoord? De eerste gedachte is dat de deelnemers in zo'n team constructief werken. Maar wat is dat?
Tijdens een dialoogsessie vroeg ik dit aan de groep. Er kwamen geweldige associaties naar voren. Als je (zoals op het plaatje) het woord 'opbouwend' verder uitwerkt komen er nog tientallen associaties naar voren.

Hoe maak je als team nu het verschil? Teams die daadwerkelijk goed leren om te gaan met Feedback maken het verschil. Daar zit 'constructie' in. Het betekent dat ze samen bouwen aan hun taak en opdracht en niets voor lief nemen. Er zit beweging in de samenwerking en de deelnemers maken telkens zichtbaar wat kan bijdragen aan het ontwikkelen van een team/afdeling. Er is moed voor nodig om te leren je uit te spreken. De angst verdwijnt als er ruimte wordt gemaakt voor die ontwikkeling en men snapt hoe oordeel werkt. Feedback 3.0 is feedback in de derde dimensie. Dan is het zinvol en draagt het bij aan de lerende organisatie.

Geef jouw team of samenwerking met anderen nu eens een cijfer tussen 0 en 10.

Heb je een cijfer lager dan een vier? Hebben anderen ook dat cijfer of lager? Dan is er echt wat aan de hand. Onderzoek met jouw team (tenminste als dat nog lukt) wat nu maakt dat het cijfer zo uitkomt. Soms liggen de antwoorden dan heel dichtbij...

Heb je een cijfer tussen vier en zeven? Scoren jullie allemaal in deze marge? Dan maken jullie nog niet het verschil...Probeer eens samen (dat moet wel lukken) uit te vinden wat er positief en negatief uitpakt.

Heb je een cijfer hoger dan een zeven? Hebben anderen ook zo gedacht? Dan is er grote kans dat jullie het verschil maken. Jullie zijn beter dan gemiddeld in staat om samen op te lossen en zaken kenbaar te maken. Constructief werken komt jullie bekend voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten